OBEVESTAVAM VAS DA TACNO 31.12.2011 U 24:00 SE GASI OVAJ FORUM

OBEVESTAVAM VAS DA TACNO 31.12.2011 U 24:00 SE GASI OVAJ FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
OBEVESTAVAM VAS DA TACNO 31.12.2011 U 24:00 SE GASI OVAJ FORUM

Forum se gasi zbog nekih urednika koji ne postuju pravila ADMINISTRATORA


  Savjeti,upozorenja i zanimljivosti o grafickim karticama

  dedevci
  dedevci

  Broj poruka : 673
  Points : 34708
  Reputation : 0
  Datum upisa : 02.12.2011

  Savjeti,upozorenja i zanimljivosti o grafickim karticama Empty Savjeti,upozorenja i zanimljivosti o grafickim karticama

  Počalji  dedevci taj Sre Dec 14, 2011 8:14 am


  Sto je graficka kartica?

  Graficka kartica je uredjaj koji se utakne u AGP ili PCI Express utor na maticnoj ploci. Vazno je znati da AGP kartica ne ide u PCIe utor i obrnuto. Ona regulira rad monitora i obradjuje video podatke koje joj salje procesor i zatim monitor prikazuje. Sto je graficka kartica bolja to je i slika bolja. To nam daje mogucnost ugodnijeg igranja igrica, gledanja filmova, i ostalih video aplikacija.

  Kako graficka kartica radi?

  Graf. kartice rade tako da video podatke koje im salje procesor primaju preko memorijske sabirnice otkuda podaci dalje idu u GPU. On obradjuje podatke i s vertex shaderima dodaje sjene. Podatke koje koristi za rad sprema u RAM memoriju. Nakon sto su podaci prosli obradu prikazuju se na nasem monitoru u obliku slike.

  Koje proizvodjace mogu izabrati?

  Mozete birati izmedju dva vodjeca proizvodjaca graf. kartica na svijetu: nVidia i ATI. ATI ili nVidia nude izbor izmedju njihovih serija Radeon tj. GeForce. Takodjer postoje tvrtke Matrox i S3 ali nisam dovoljno upoznat s njihovim karticama pa ne znam njihove kvalitete i nedostatke. Prema vidjenom omjerom cijena i ponude mislim da se ove kartice ne isplati kupovati.

  Koja kartica je najbolja za mene?

  Ako niste neki zahtjevan korisnik i pokrcete igrice starijeg datuma ili 2D aplikacije najbolji bi bio izbor neke low-end (300-1000 kn) graf. kartice. Najbolji omjer placenog i dobivenog daju ATI-eve kartice Radeon X1300Pro. Mislite li pokretati najnovije naslove u pristojnoj rezoluciji i visokim detaljima pravi izbor predstavlja neka mainstream (1000-2000 kn) graf. kartica. Ako ste ljubitelj kanadskog ATI-ja pravi izbor predstavlja njihova kartica X800GT ili GTO, ako vise volite kalifornijskog diva nVidiu izabrat cete njihovu seriju 6800.Ako ni to nije dovoljno za vas i mislite (ili jeste) da ste najzagrizeniji gamer, trebate imati sve najbolje i ako imate viska novaca u dzepu dvoumit cete se izmedju nekih high-end (2000-5000 kn) proizvoda poput ATI-jevog X1800XT ili nVidijine GeForce 7800GTX

  Sto znaci SE i LE?

  SE (ATI) znaci Special Edition a LE (nVidia) znaci Limited Edition. Te kratice znace sljedece: Otidjete u trgovinu racunalnom opremom i vidite neku karticu npr. ATI Radeon 9800 SE. Odusevljeno pohrlite na blagajnu da sto prije dobijete svoju Special Edition karticu. No u grmlju se skriva zec i otkrijete da vasa Special Edition kartica je kartica koja koristi neispravan graficki procesor ili su mu neke tvornicki zakljucane verteks jedinice ili cjevovodi , a platili ste ju 1800 kn! Te kartice proizvodjac daje na trziste da pokrije zahtjeve ta jeftinijim karticama. Kako bi opravdali potrosene novce ostaje vam nada da cete uspjeti softverski otkljucati zakljucane dijelove i tako opravdati svoju investiciju. To mozete uciniti tako da na Internetu potrazite modificirane BIOS-e ili poseban softver.

  Sto znace sve one oznake na kutiji kartice?

  Na kutiji kartica mozete vidjeti oznake poput SE ili LE investiciju. Takodjer mozete naci oznake o vrsti memorije i njenoj kolicini. Uz memoriju ce pisati i velicina sabirnice. Vazno je i obratiti paznju na napajanje i operativni sustav koji kartica zahtijeva, tako ako imate manje napajanje od zahtijevanog nemojte se cuditi sto se vas ljubimac nece probuditi. Pisati ce i o vrsti utora koji kartica zahtjeva ( AGP 4X, 8X ili PCIe 16X). Prije nego odete u kupovinu pogledajte kakav utor posjeduje vasa maticna ploca jer se ova dva utora ne mogu mijesati ( AGP u PCIe ili obrnuto). Gledajte na buku (db) koju kartica proizvodi tako da vam jos i racunalo ne stvara veliku buku uz bucne susjede i pse. Pazite i na slotove koja kartica zauzima na maticnoj ploci tako da vam moze stati u vase racunalo. Ako imate dovoljno novaca i izbora pokusajte uzeti vece sabirnice, memoriju i bolji GPU.


  Savjeti,upozorenja i zanimljivosti o grafickim karticama Image017